Nja L-G, några bruttovikts-höjningar om 4 tons intervall stämmer inte utom för den sista höjningen.
51,4 ton blev spikat i början på 70-talet, dessförinnan fanns ingen begränsning annat än ju längre avstånd mellan axlar o antal axlar samt det fanns heller ingen begränsning hur lång en fordonskombination fick vara. De flesta som körde och ägde lastbilar kunde inte dessa bestämmelser, före 68 ej heller polisen. Bestämmelsen, §54 eller "broformeln" som den ibland kallades är idag ersatt av §106. År 1968 infördes en max längd, 24 m som gäller än idag, då medgav broformeln 51,4 ton vid 22 m längd. Det bidrog till att Volvo introducerade G88:an och att släpbyggarna byggde släp med sista axeln så långt bak det någonsin gick. 56 ton infördes någon gång i början på 90-talet, kring sekelskiftet "normaliserades" broformeln som fortfarande finns kvar till att ca 18,5 m är tillräckligt för max bruttovikt och taket höjdes samtidigt till 60 ton.
De vikter och de första utgåvorna av broformeln kring 40 och fram till o med 50 talet var så orealistiskt låga att det var ingen som brydde sig om dessa utan det blev istället fordonstillverkarnas tekniska garanti som blev normerande + vad som rymdes på flaket. Skulle polisen kontrollera en vikt gick det bara på de orter där det fanns en "stadsvåg".
Beträffande fordonsbredd så bestämdes den av respektive länsstyrelse och kunde variera för olika vägar. Fram till början på 60-talet var 235 cm det största breddmåttet med undantag för några få större vägar i vissa län. Någon gång i mitten på 60 talet spikades en riksbredd på 250 cm men vissa vägar kunde vara undantagna efter respektive länsstyrelses beslut.

- Bild som visar illustrerar hur dåligt bestämmelserna var anpassade till transportbehoven under 50-tal.
- 552_5461.jpg (185.06 KiB) Visad 10647 gånger