Moderatorer: Anders Ason, Moderatorer
Kjell T skriver i ett inlägg att man kunnde bygga om förkammar motorerna till direktinsprutad med hjälp av delar från senare modeller han har hämntat uppgifterna i en bok som heter Scanias fordonhistoria av Björn Eric Lind Någon som vet hur man kommer över boken eller om någon vet vad dessa delar från senare modeller bestod av .Är det bara topparna som byts eller måste man byta även kolvarna
Jag fick tag i min "Scania 100 år" för ett bra pris och på en mycket överraskande plats. Vi hade semester och bevistade en veteranjärnväg och i deras butik låg den. Från att ha kostat 250 kr reades den då ut för 180 kr och den röda prislappen sitter ännu kvar. Det var kanske inte så konstigt att boken fanns där därför att Scania en gång i tiden gjorde malmvagnar till Grängesberg och personvagnar 1,2,3 klass som var mycket välgjorda och stilrena efter den tidens mått. Jag tror det var sista boken där så jag hade en särdeles tur.
S-V L44 skrev:Thore Nilsson skrev:Kjell T skriver i ett inlägg att man kunnde bygga om förkammar motorerna till direktinsprutad med hjälp av delar från senare modeller han har hämntat uppgifterna i en bok som heter Scanias fordonhistoria av Björn Eric Lind Någon som vet hur man kommer över boken eller om någon vet vad dessa delar från senare modeller bestod av .Är det bara topparna som byts eller måste man byta även kolvarna
Jag har kollat lite löst i reservdelskatalogerna avseende dels D402/D604 förkammardieslarna för L10/2L10 och L20-modellerna respektive D421/D622 den första serien direktinsprutade motorer för L40 och L60-modellerna. (L51 och L71-modellerna har helt andra motorer.)
Vevaxlarna har samma reservdelsnummer, men sedan skiljer kolvarna och naturligtvis cylinderhuvudena.
Beträffande kolvarna så är det olika reservdelsnummer. Bland förkammardieslarna finns motorer både med 38 mm och 42 mm kolvbultar, medan de direktinsprutade endast har 42 mm kolvbultar vilket naturligtvis gör att vevstakarna blir olika. Men vevstakarna för 42 mm kolvbult är desamma oavsett om motorn är av förkammartyp eller direktinsprutad.
För de direktinsprutade motorerna så är tydligen kolvarna märkta med ett nummer i kolvtoppen. Beroende på detta nummer så är det olika reservdelsnummer på kolvarna. Vad som egentligen skiljer framgår inte av katalogen.
Lars-Gunnar skrev:Jag fick tag i min "Scania 100 år" för ett bra pris och på en mycket överraskande plats. Vi hade semester och bevistade en veteranjärnväg och i deras butik låg den. Från att ha kostat 250 kr reades den då ut för 180 kr och den röda prislappen sitter ännu kvar. Det var kanske inte så konstigt att boken fanns där därför att Scania en gång i tiden gjorde malmvagnar till Grängesberg och personvagnar 1,2,3 klass som var mycket välgjorda och stilrena efter den tidens mått. Jag tror det var sista boken där så jag hade en särdeles tur.
Det är faktiskt en väsentlig skillnad i innehållet i boken "Scania 100 år" jämfört med Björn-Eric Lindhs "Scania Fordonshistoria 1891-1991". Priserna är generellt sett också mycket högre för den senare boken.
Jag gav endast 40 kronor på Tradera för ett obegagnat exemplar av "Scania 100 år" medan den andra boken kostade mig 356 (svensk upplaga) resp 155 kronor (engelsk upplaga). Björn-Eric Lindhs bok kan dock betinga priser uppemot femhundringen eller t.o.m mer. Den senare boken är betydligt ovanligare och enligt min mening överlägset bättre, men man skall inte förringa den förra boken heller.
// Kjell N
Återgå till Scania-Vabis Historik
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 7 gäster