Sådant fick man ju fortlöpande information om av BP på den tiden det begav sig för 30-50 år sedan men nu har jag inte hängt med eller snarare brytt mig eftersom jag inte direkt haft behov av sådan detaljinformation. Och det är uppenbart att jag måste sätta mig in i en viss del av denna problematik.
När jag skulle starta upp min Scania-Vabis med förkammardiesel (D402) i förra veckan för första gången så hade jag förberett mig med allt jag kunde ”komma på”, bl.a. en jeepdunk med diesel, men inga större mängder motorolja.
När vi tittade i tanken så fanns det kanske 15-20 liter kvar på botten, så jag fyllde inte på med ny diesel. Motorn drog igång förvånansvärt enkelt och snabbt men jag hade den inte igång särskilt länge eftersom motoroljan var tjock och framförallt nattsvart.
Så några dagar senare när jag bytt oljan visade det sig också att bränsletanken plötsligt blivit snustorr – hur detta nu kan komma sig???


Bilen har stått länge långt uppe i Norrland med lite diesel kvar i tanken men över en natt i Skåne så är den lilla dieselmängden plötsligt puts väck.
Då blev det naturligtvis så att man måste hälla i lite av den medhavda dieseln (egentligen inköpt på Statoil för en VW Polo) som jag nu inser är någon form av miljödiesel eftersom den både ser konstigt ljusgul ut och luktar illa (verkar nästan vara parfymerad). Usch, och jag som gått i tankar att min nästa personbil skulle bli en diesel. Jag får nog omvärdera detta annars finns det risk för huvudvärk p.g.a. den vämjeliga lukten – tacka vet jag ”gammal” diesel, den luktar som diesel ska.
I alla fall verkar motorn nu inte tända på denna miljödiesel så jag slutkörde givetvis batterierna.
När jag tittade till lastbilen idag för att kanske göra ett nytt startförsök så var tanken helt tom igen – märkligt eller hur???


Så nu har jag gett upp för tillfället (kommer att montera en avtappningskran på tanken så att jag kan tömma den själv efter varje start/körning), men det kvarstår ett par frågor:
1.) Jag har på några web-platser sett diskussioner och råd som försöker klargöra skillnaderna mellan gammal och ny diesel, bl.a. t.ex. denna
http://caravelle33.com/Gammal_och_ny_diesel.htm
samt givetvis diverse intressanta inlägg på
http://www.maskinisten.net/
Jag har dock inte lyckats klura ut hur de gamla förkammardieslarna uppför sig med den nya dieseln. Är det kanske rent av så att glödstiften inte förmår ”tända” den nya dieseln trots att glödströmmen varit på under de 30 sekunder som Scania-Vabis föreskrev, eller kan det finnas andra orsaker till att motorn inte startar med den enda skillnaden att dieselkvaliteten bytts?
2.) Kan man göra en förkammardiesel ”sur” precis som de gamla tvåtaktsmotorerna (DKW, Saab, moppar, etc.)? Behöver man ta ur och torka glödstiften efter upprepade misslyckade startförsök?
// S-V L44