Datorteknik - hur vi kan jobba i forumet.

Läs inläggen här innan du registrerar dig.

Moderatorer: Anders Ason, Moderatorer

Datorteknik - hur vi kan jobba i forumet.

Inläggav Anders Ason » 29 feb 2008, 23:44

Ny tråd med anledning av att det kommer upp ganska många IT-frågor.
Här kommer det att komma lite tips.

Ämne 1. Skanna in bilder, del 1

Några grunder för den som inte vet:
Numera har billiga skannrar en upplösning som vida överstiger den som var minimikravet för bara några år sedan vid tryckning (300 dpi=dot per inch= piúnkter per tum).

Skannrar läser alltid in en bild, även en sida med enbart text blir en bild. Till skannern finns en medföljande progarmvara som medger att man kan styra den, d v s upplösning m m. Det är därför viktigt att man bestämmer sig för vad bilden ska användas till innan den skannas och då väljer en lämplig upplösning. Om du är osäker, ta då gärna 300 dpi då det alltid går att "försämra" bilden med färre punkter senare. Ju högre upplösning ju större plats på disken och svårare att skicka o läsa in.

Vid inläsning av text finns det två varianter där den enda är att spara det inlästa som en bild. Det finns både för- och nackdelar med detta, mest det senare anser jag. Råkar skannern stå på 72 dpi (gammal MAC-standad för nätet) blir i regel texten svår eller omöjlig att läsa. Den andra varianten är när man vill åt texten och kanske även redigera den. Då skannar man sidan med en hyfasd upplösning (300) och när det är klart kör man bilden genom ett OCR-program som nästan alltid följer skannern även om kvaliteten på detta varierar. OCR är ett texttolkningsprogram som läser av de enskilda tecknen. De flesta program är mycket bra på det och gör sällan fel, om texten är datorproducerad. Är texten handskriven får man acceptera flera fel. En bokstav som inte kan tolkas skrivs med ett upponervänt frågetecken ( ¿ ). I de allra flesta fall ser man vad ordet bör vara om det enbart saknas något, eller några stycken tecken och då fyller man i det själv. För att göra detta sparar du den generade textfilen i WORD och då är det som vilken text som helst.

/Anders
Hälsningar Anders Ason
__________________________________________
Jag tillhör också den yngre generationen,
men det var ett tag se´n, nu med hobbyn som burit sina laster.
Användarvisningsbild
Anders Ason
 
Inlägg: 5608
Blev medlem: 02 apr 2007, 19:15
Ort: Linköping

Re: Datorteknik - hur vi kan jobba i forumet.

Inläggav Anders Ason » 01 mar 2008, 12:46

    Ny tråd med anledning av att det kommer upp ganska många IT-frågor.
    Här kommer det att komma lite tips.

    Ämne 1. Skanna in bilder, del 2

    Några grunder för den som inte vet så mycket om bilder:
    Det finns ett antal (otal?) olika bildformat varav den med *jpg har blivit vanligast på nätet. Microsoft försökte för några år sedan lansera ett eget format, *png. Det klarar vebbläsarna av men fomatet har inte blivit någon succé. Alla format har sina för - och nackdelar som vanligt.

    Några av de vanligaste formaten (filmformat ej här) är:
    *gif, ett format som tillåter transparant bakgrund men komprimerar vid sparande.
    *tif, ett format som "misshandlar" bilden minst, tar stor plats på disken
    *jpg, vanligast och har den matematiska "formeln" (algoritmen) som är hyggligast mot ursprungsbilden. Bilden räknas dock om för varje gång den sparas , d v s den blir sämre och sämre i kvalitet.

    För bilder på forumet:
    Om bilden enbart ska användaa på forumet skannar du helst in bilden (i *jpg) (eller sparar) den med högst 150 dpi, sidobreden bör inte överstiga 500 pixlar eller 176 mm. Bredare bilder "stökar till det" vid läsning på forumet då vebbläsaren försöker anpassa sig till den bredare bilden och detta påverkar då läsbarheten på hela tråden.

    När du citerar inlägg kan du faktiskt redigera även det som ursprungsskrivaren skrivit, vilket kan vara bra genom att fokusera enbart på det som du vill kommentera eller ta bort bilder. Ursprungsinnehållet finns ju ändå högre upp i tråden.

    Kort om vad en komprimeringsalgoritm gör (gäller de flesta men även formatet *jpg):

    Alla digitala bilder består av små rutor (pixels) och kan lagras på flera olika sätt, ett är som rutor! och ett annat är som vektorer och som då är skalbart ( infomationen förändras inte vid storleksförändring).

    Det som sker vid bildkomprimering (algoritmen åstadkommer) är att områden i en bild där innehållet är detsamma, exempelvis ett stort område med blå himmel med samma färg, uttrycks i en mening i stället för en för varje ruta. Då behöver ju inte alla rutor definieras och sparas utan det räcker ju med att ange området gränser, färgen och spara detta. Och vips har det sparats en massa diskutrymme.

    /Anders
Hälsningar Anders Ason
__________________________________________
Jag tillhör också den yngre generationen,
men det var ett tag se´n, nu med hobbyn som burit sina laster.
Användarvisningsbild
Anders Ason
 
Inlägg: 5608
Blev medlem: 02 apr 2007, 19:15
Ort: Linköping


Återgå till Allmän information

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst