ÅHS - Åkerihistoriska Sällskapet

Information och diskussioner kring ÅHS

ÅHS - Åkerihistoriska Sällskapet

Inläggav Bo Norvinge » 10 nov 2018, 12:57

Forumet har egentligen aldrig marknadsfört ÅHS – Åkerihistoriska sällskapet, annat än i samband med event arrangerade av sällskapets grupper. Därför tar vi tillfället i akt och skapar en helt ny kategori.
Vi tre administratörer på forumet är dessutom engagerade i sällskapet. Per Thomson och Anders Andersson och undertecknad Bo Norvinge sitter på post i styrelsen.
I kategorin ska vi alla här fritt informera om vad som händer och diskutera sällskapet. Självfallet är det fritt att ställa frågor om ÅHS och verksamheten.
ÅHS-evenemangen kommer däremot i fortsättningsvis att hänvisas till evenemangskategorin.
Och naturligtvis hoppas vi att ni som inte redan är medlemmar blir det nu.

Men först en presentation:


Åkerihistoriska Sällskapet bildat 1992 är ett riksomfattande nätverk inom Sveriges Åkeriföretag - SÅ, Sveriges åkareorganisation grundad 1917.
Sällskapets målsättning är att stödja det vägtransporthistoriska intresset och veteranfordonshobbyn samt informera om åkeriernas näringslivshistoriska utveckling, lastbilarnas tekniska framsteg genom tiderna och ur ett historiskt perspektiv belysa betydelsen av vägtransporterna som ligger till grund för ett fungerande samhälle med dess utveckling och försörjning. Åkerihistoriska Sällskapet vill också främja att historiskt värdefullt material och dokumentation kring åkeriverksamheterna, dess fordon och kringutrustning blir bevarat för framtiden.
Åkerihistoriska Sällskapet har tillsammans med sina regionala fordonsgrupper och kontaktpersoner ambitionen att ge råd och bistå hjälp åt företag, organisationer och enskilda i arkiveringsfrågor, jubileumsarrangemang och utställningar. Styrgruppen inom ÅHS jobbar också med lobbyverksamhet för att underlätta för veteranlastbilshobbyn och grupperna runt om i landet har möjlighet att arrangera fordons-, bild- och filmträffar, utflykter och veteranbildelsmarknader för sina medlemmar.
ÅHS samverkar också med andra sammanslutningar med vägfordons- och trafikhistorisk inriktning.
ÅHS får genom Sveriges Åkeriföretag som är remissinstans i trafikfrågor, del av de frågor som rör fordons- och åkerihistorian. I vårt fall tunga fordon äldre än trettio år. Frågor som starkt kan påverka förutsättningarna att kunna bevara fordonen och dess villkor. Exempel inom det området är bl.a. besiktningsperioder och skatt på tunga släpvagnar. Det är områden som ÅHS har varit och är engagerade i.

Medlemskapet kostar 200 kr/år, och vill man samtidigt få en prenumeration av Svensk Åkeritidning blir det endast 150 kr extra. Totalt 350 kr/år.
Skicka ett mail med namn, adress och telefonnummer till Ingemar Resare: ingemar.resare@akeri.se.
Det går också bra att skicka PM, maila eller på något sätt kontakta oss forumadministratörer så vidareförmedlar vi ansökan till rätt ställe.

Mer information och närmare kontaktuppgifter till fordonsgrupper/kontaktpersoner på http://www.akeri.se/akerihistoriska
Facebook: https://www.facebook.com/akerihistoriska/

AHS-logga_sml.jpg
AHS-logga_sml.jpg (10.39 KiB) Visad 8018 gånger


Senast uppknuffad av Bo Norvinge 10 nov 2018, 12:57.
Med vänlig hälsning
Bo Norvinge

Hemsida: www.norvinge.se * Mail: bosse@norvinge.se * Tel: 070-587 38 67
Användarvisningsbild
Bo Norvinge
 
Inlägg: 2825
Blev medlem: 23 mar 2007, 13:03
Ort: Brålanda, Hedekas

Återgå till ÅHS – Åkerihistoriska Sällskapet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst