Skogsbruk, från fällning till skördande

Här ges möjlighet att behandla järnväg, flyg- och sjöfart samt diverse truckar och lastmaskiner. Områden som ändå har viss anknytning till lastbilar och landsvägstransporter.

Moderator: Anders Ason

Skogsbruk, från fällning till skördande

Inläggav Lars-Gunnar » 27 jan 2013, 21:34

Hej grabbar och kvinns!

Via Google, ja vad annars fann jag en länk med en film på 40 härliga minuter. Det handlar om skogsbruk från början nästan och hur det har utvecklats under årtionden. Vi har hört talas om granbarkborren som lägger sina ägg under barken. I början får vi se hur träden barkas på plats så då finns där ingen bark för borren att härja i. Idag verkar detta vara bortglömt men det är ju så enkelt. Ta dit en traktormonterad barkmaskin och barka under bar himmel. Men då blir väl virket dyrare. Men det uppväger väl inte miljoner i förlust. I filmen ser man en liten kvick Massey Ferguson köra runt. Faktum är att skogsindustrin var stora på utprovning av den optimala maskinen i skogen, i lastning, flottning och på vägen.

I filmen får vi se lastbilar av Scania-Vabis märke och en utländsk bil att döma av trilexfärgerna. Kan det vara en Amerikanare för Britterna hade väl inte en sådan hytt?
Lastning manuellt får vi se och kranlastning. I filmen ser vi lastning från lastbil till järnvägsvagn. Var kunde det vara? Östavall eller Hoting? Titta, minns och njut.

https://www.youtube.com/watch?v=B2nTlsYl37I

Lars-Gunnar :)
Lars-Gunnar
 

Re: Skogsbruk, från fällning till skördande

Inläggav Thomas Almen » 28 jan 2013, 17:21

Intressant film :D . Många mer eller mindre bra lösningar som prövats genom åren. Slitet, framförallt vintertid, vill nog få ha tillbaks. Men arbetstillfällena hade nog vart användbara...
Thomas Almen
 


Återgå till Övrig logistik- och transporthistoria

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst