Sida 1 av 1

Forss Autosand

InläggPostat: 17 dec 2010, 23:48
av S-V L44
Denna produkt är ju högaktuell i dessa dagar när hela landet är täckt med ett tjockt lager av snö och då halkan vållar en del bilister mer eller mindre bekymmer.
I några andra trådar i Forumet har detta sandningsaggregat blivit omskrivet (bl.a. denna viewtopic.php?f=13&t=2041&p=13372&hilit=sandningsaggregat#p13372 ), men inte med sitt rätta namn.
Tydligen kallades aggregatet Autosand av Forss enligt en annons inför i tidskriften "Lastbilen" år 1956.
Idén med aggregatet var ju god men funktionen var kanske inte alltid den bästa när man väl behövde dem i kritiska situationer. Bl.a. kärvade eller hängde sig magnetventilerna ganska ofta och om man inte använde absolut torrt halkbekämpningsmaterial så frös det till en klump i behållaren och därmed missade man hela finessen. Jag vet inte vad den speciella massan som kallades "Stop-Grit" kostade och vad den bestod av, men det var nog få som egentligen använde detta utan det blev torkad sand eller torkad finkrossad singel.

Forss Autosand - Annons 1956 - LR.JPG
Forss Autosand - Annons 1956 - LR.JPG (196.31 KiB) Visad 8782 gånger


// Kjell N

Re: Forss Autosand

InläggPostat: 26 dec 2010, 21:56
av Per Thomson
Jag har stor erfarenhet av detta sandaggregat. När man på långkörningar passerade olika klimatzoner som Dalarna, Skåne, Danmark, färja, DDR, Tjeckoslovakien och slutligen Österrike så varierade temperaturen och luftfuktigheten vilket resulterade att sanden i fyllda aggregat lätt frös. Utsläppet reglerades med en magnetventil och självfall av sanden. Under sådana turer gällde det att ha aggregaten fungerande, särskilt när man skulle passera gränsbergen mellan DDR och Tjeckoslovakien. Enda sättet att garantera funktionen var att ha aggregaten helt tomma och lagra säckarna med flis-sand i hytten samt stanna och fylla på aggregat-tankarna innan de besvärliga motluten nåddes. Sanden räckte inte för hela den exemplifierade passagen utan förbrukades enbart för kurvorna i serpentinsvängarna. Under raksträckorna var det diff-spärr och boggie-lyft som gällde. För att kunna styra i kurvorna var det tvunget att boggie-lyften måste släppas då King-Pin låg ca 25 cm bakom drivaxeln.

Re: Forss Autosand

InläggPostat: 26 dec 2010, 22:10
av Skandinaven
Intrasandt med en erfaren berätning. Min farsan berättade, at på det åkeri har var chaufför på 60 talet, då fanns Forss sandspridere på någon av Titanerne och en enkel F88. Dom fungerade, men åkeren mente det specielle sand / skärv material var for dyrt.
/Skandinaven