1954 Volvo L 223 ZS Sopbil

Här presenteras, visas och kommenteras modell historik.

Moderatorer: Anders Ason, Moderatorer

1954 Volvo L 223 ZS Sopbil

Inläggav Kent Ho » 07 jun 2020, 01:20

För ca 25 år sedan fick jag veta att man höll på att städa upp en fastighet i byn Tjälamark utanför Umeå. Där skulle stå en gammal lastbil så jag åkte dit för att titta och fick se en gammal rundnos med ett flak i plåt. När jag tittade efter såg jag att flaket var resten av något större för det syntes att den fd ägaren som avlidit hade helt enkelt gått med en skärbrännare och kapat av överdelen. Det var ju tråkigt att han hade förstört lastbilen men det var inte så mycket att göra åt saken. Nyfiken som jag var gick jag runt på fastigheten och en bit in i skogen bakom ladugården ser jag något som jag genast förstod vad det var. Det var den saknade överdelen av en sopbil. Jag fick löfte om att ta över sopbilen men den skulle vara borta ganska omgående. Det som fick mig att klicka var att det kom över mig minnen från när jag var barn. Jag glömmer aldrig ljuden av när Umeås sopbilar kom förbi på morgonen och körde upp Norbas soptunnor som skramlade ljudligt när de tömdes. På dörrarna satt också Umeå stads slitna emblem. En kompis kontaktades och han kom med en traktor som vi lyfte upp den kapade sektionen med och la den upp och ner i flaket på lastbilen. Fick också laga en punktering innan samma kompis kom med en lastväxlare och körde hem mitt fynd två mil till Tavelsjö.
Det var meningen att vi skulle lyfta överdelen och punkta fast den på plats omgående men den ligger fortfarande på flaket efter 25 år.
Jag hade stora planer från början. Kontaktade Volvo Umeverken och frågade om sponsring eftersom det satt en GN-hytt på sopbilen som hade fått sopskåpet monterat av Norba. Tråkigt nog var det här efter finanskrisen så det fanns inga pengar till dylika projekt. Man ville faktiskt ha hytten för att ställa i foajén till kontoret men där satte jag stopp. Kontaktade även Norba som inte heller hade något PR-budget att använda. En renoverad sopbil går ju inte att använda till så mycket men jag tänkte mig att till filminspelningar och reklamjippon skulle den nog ha varit eftertraktad.
Är det någon som har en aning om hur många gamla sopbilar som finns bevarade idag? Med gamla menar jag 50-tal och äldre.
Numera står den i ett förråd jag har och jag skulle inget hellre vilja än att få höra sidsexan spinna igen. Det blir nog en extra lottokupong till veckan.
I registreringsbeviset står att lastbilen är utrustad med 9000 liter soptank med automatisk soptömning enligt system "Norba".
I Volvos leveransbok står det att den blev levererad till Umeå 1953-12-15.
Tiden mellan leveransen från Volvo och till registrering ägnades säker hos Norba där påbyggnaden gjordes.
Registreringsbeviset utfärdades 1954-04-26 och den registrerades på Umeå stads Byggnadskontor tills den byttes in på Umeå Bilkompani i februari 1964. Den blev då avställd och kom aldrig mer i trafik men det kan mycket väl ha varit just denna lastbil som väckte mig någon gång med sitt skrammel och gav minnen för livet.

54vo.JPG
1954 Volvo L 223 ZS Sopbil
54vo.JPG (254.74 KiB) Visad 4343 gånger
Originallitteratur hittar man på www.hortlund.se
Kent Ho
 
Inlägg: 23
Blev medlem: 02 maj 2010, 19:00
Ort: Tavelsjö

Re: 1954 Volvo L 223 ZS Sopbil

Inläggav Per Thomson » 07 jun 2020, 17:21

Fin beskrivning av bilen öde! :)
Hälsningar
Per Thomson
Användarvisningsbild
Per Thomson
Site Admin
 
Inlägg: 6758
Blev medlem: 22 mar 2007, 23:11
Ort: Råå

Re: 1954 Volvo L 223 ZS Sopbil

Inläggav Anders Ason » 07 jun 2020, 20:08

Den här exempelvis från 1937.
Den först i Sverige med komprimator och tipp. Vakuumpumpen för drivningen av sopskåpet syns i fronten.

P1030450 (Custom).jpeg
Foto:Ason
P1030450 (Custom).jpeg (153.62 KiB) Visad 4325 gånger


Har haft flera sopbilar med på Elmia då de dels har varit, och är så viktiga för ett samhälle i ordning och dessutom så nära allmänheten. Precis alla har väl sett en sopbil? Så ta väl vara på den och det var ett bra beslut ang. hytten.

En sopbil jag minns särskilt långt efter att jag flyttat hemifrån och som då var i privat ägo var en Snabbe med en skåpbyggnad gjord för att tömma soporna i ett antal luckor på sidorna och som var formade som ett Mansardtak. Var nog vanligt före Snabbens storhetstid? Den stod ofta parkerad utanför ägarens bostad men en dag var den försvunnen och sannolikt inte bevarad, eller i alla fall inte i originalskick.

Har en kontaktperson för Norrba om du är intresserad ang. din bil.

"Ingen" sparar ju på gamla sopbilar som luktar. :mrgreen:

Ändock skriver de historia.

Hälsningar Anders Ason
__________________________________________
Jag tillhör också den yngre generationen,
men det var ett tag se´n, nu med hobbyn som burit sina laster.
Användarvisningsbild
Anders Ason
 
Inlägg: 5289
Blev medlem: 02 apr 2007, 19:15
Ort: Linköping


Återgå till Volvo Historik

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster