Vegamössan - ett måste på 40/60 talet.

- Vegamössan och lastbilar
Vegamössan var ju tidigare starkt förknippad med åkeribranschen och man kan då undra varför och hur?
Mössans historiska ursprung härstammar (är uppkallad) från A.E. Nordenskiölds resa med fartyget Vega längs Nordostpassagen på 1880 talet. Namnet ”Vega” är dock mycket gammalt och kommer från arabiskan och betyder den ”den fallande örnen”. Syftningen bygger på den ljusstarka stjärnan Vega i stjärnbilden Lyran. Vega var vår polstjärna för ca 12000 år sedan och blir det igen om ca 12000 år. Just nu är det stjärnan Stella (jorden) Polaris i Lilla Björnens stjärnbild som gäller.
Vegamössan har en stark maritim koppling vad avser navigering men är även utformad för dess ändamål, d v s skärm för skydd mot solen, hakband (senare som prydnad) för att hålla mössan på plats i stormarna och en hög kullframkant för ett ev. befälstecken eller rederisignum. D v s en ändamålsenlig och praktisk utformning för livet till sjöss. Vegamössan till lands förekommer och har förekommit, med relativt få undantag i svart eller mörk färg.
Hur kom då Vegamössan in i lastbilssammanhang?
Den praktiska konstruktionen och kopplingen till sjöfrakter tilltalade tydligen hästkuskarna. Mössan gav skydd för solen och signalerade att man var i transportbranschen. Häståkarna som gick över till lastbilar tog med sig mössan som sin identitet och speciella skråtecken. Vegan blev mycket populär och fick ett ganska långt liv, d v s fram till omkring 1960-70.
Vegamössan fasades ut i samband med att de gamla åkarna försvann och i stället fick vi se hur skärmmössan/kepsen av amerikansk basebollsmodell tog över.
Dresskod och identitet
Visst är det mycket vanligt med en dresskod som identitet för någon speciell roll, yrket eller någon annan tillhörighet och det även där ”hjulen rullar”. Dresskoder förekommer i organisatoriska sammanhang som taxiförare, bussförare, varudistributörer (firman) m m, men även inom grupperna förekommer stora variationer som visa var man finns inom, gruppen. Inom lastbilsområdet hade drickautkörande ofta en egen kod, varu -utkörare en o s v. Efter lastbilsperioden med ”Gällivarefrack” – fleecetröjan ser väl de flesta lastbilsförare för lokaltrafik ut som vägjobbare av säkerhetsskäl och Vegamössan är borta .
- Vegamössan, lätt på svaj, är höstens hetaste år 2005.
- Harold Pinter, 75, årets Nobelpristagare i litteratur, är helt rätt.
- För ungarna blev väl mössan mest känd genom Emilfiguren.
En ny Vegamössa kan kosta runt en femhundring och en begagnad från en tia.
Själv har jag kvar farsans slitna och svettimpregnerade Vegamössa som han bar varje dag under -50 o -60 talet i sin lastbil.
- Tja, så här är ju åkarna ofta klädda i dag!
Det här inlägget har lite Wikipediastuk, d v s rätta o lägg till som ni vill!