Sida 1 av 1

Länk med tysk text: Att krångla till det

InläggPostat: 12 apr 2018, 19:13
av Bengt Dahlberg

Re: Länk med tysk text: Att krångla till det

InläggPostat: 13 apr 2018, 12:04
av Per Thomson
Godshanteringen på kontinenten var långt efter den i Sverige under 60-talet. Här infördes lastpallen på bred front och smidig truckhantering medan man på kontinenten hade omlastningsstationer där mängder av arbetare sprang med säckkärror. För lastbilstransporter fanns en rigorös tillståndsapparat och godstaxor som inte fick underskridas, allt för att skydda DB. De lastbilsåkerier som fanns var i regel även speditioner och mycket små jämfört med Bilspedition och ASG hos oss. Det förekom studiebesök från Tyskland för att se våra terminaler, t ex Bilspedition i Västberga Stockholm när den var ny.

Lastbäraren som visas på bilden dödförklarades nog snabbt då 20' ISO-containern började införas tidigt 60-tal. Pallsystem infördes även på kontinenten tidigt 70-tal. För internationella transporter fungerade inte pallsystemen utan det togs fram enklare "engångspallar".

Jag vet att du kan detta Bengt men här finns yngre medlemmar som kanske inte känner till historien.

Re: Länk med tysk text: Att krångla till det

InläggPostat: 13 apr 2018, 12:13
av Bo Norvinge
Kul att se och tanken var i alla fall god.
ISOn tog inte död på allt.
Att just detta dödförklarades kan jag säkert tro. Men historiskt har många försök, studier och experiment gjorts inom kombinerade transporter. Just denna tyska lösning påminner faktiskt en del om de svenska lösningarna. Kanske kikade de på våra. Vid samma tid och tidigare hade SJ sitt dörr till dörr-system. Ett besvärligt system men ändå inte så omständligt som det tyska. Senare (1977) togs av Kalmar Lagab och SJ fram LMF (Lagab Mini Flak) som användes av Svelast och i folkmun kallades C-sam. (C-sam var egentligen avdelningen som höll i alla kombitransporterna)

Re: Länk med tysk text: Att krångla till det

InläggPostat: 13 apr 2018, 12:25
av Per Thomson
Jodå Bosse, de ska i rättvisans namn inte glömmas att det experimenterades en del även här. I tillägg som de du nämner fanns det bulkcontainers (litt Dt) för en specialjärnvägsvagn (litt Lxxx någonting) som tog om jag mins rätt 5 sådana behållare. SLAB eller senare Swelast hade sedan en kompressorförsedd bil som forslade en behållare i taget till slutdestinationen där lasten lossades pneumatiskt.

Re: Länk med tysk text: Att krångla till det

InläggPostat: 17 jul 2018, 06:47
av Dieselsven
En Ford FK (Ford Köln) i grunden men framhjulsdriven? Framaxeln ser onekligen robust ut :)

Såldes det många FK i Sverige? fanns väl med bensin v8 och tvåtakts diesel v4 och v6. De lade tydligen ner produktionen helt efter massiva reklamationer på dieselmotorn...
Hytten användes sedan på Thames Trader som tillverkades i England.

//Sven