Annropsnummer på ASG komunikationsradion.

Postat:
31 maj 2013, 08:19
av 30Fredrik
Vill bara kolla om det finns nån som kommer ihåg anropsnumren som alla ASG- anslutna åkerier hade på sina komradioapparater i tradarna på 60-70 talet. Jag körde för Broberg-Söner i Eskilstuna och vi hade 30 som anropsnr. När man fick ett anrop från något ASG kontor så ropade man, t ex. Tre noll Fredrik Brobergs. Vi körde mycket på Norrland och man mötte alla Norrlandsbilar på väg söderut, som t ex. Umeå åkeriet Holm och Johnson som hade trafik på Stockholm och Mälardalen. Deras anrop var AK. Mötte man nån Holm-Johnson bil i natten så ropade man bara AK Roland eller AK Holsten för att få kontakt. Apparaterna var inte så starka men man kunde prata en 10 minuter och kolla läget med polisen och väglaget och kanske nån adress för lossning i Umeå, var före GPS-tiden men funkade bra!! Kommer åxå ihåg Bergensen , dirigent på Västeråskontoret, hur han rabblade upp alla lastnings adresser till Forumkollegan Malte, som lotsade Göteborgsbilarna i V-ås. Och inte att förglömma Sune i Arboga, dirigenten där , som kunde gå upp i falsett framåt 14.00 när bilarna började att bli sena för lastning i hans distrikt!!! Skoj om någon kunde kommentera med lite minnen och anropsnummer!! MVH. Trea Nolla.30 Fredrik.
Re: Annropsnummer på ASG komunikationsradion.

Postat:
07 jun 2013, 11:11
av Malte. E
Hej Fredrik.
Någon lista över ASG anropsnummer har jag aldrig sett, men givetvis bör någon sådan finnas bevarad någonstans. Försöker minnas vårt första anropsnummer hos Adolf Perssons åkeri, (Göteborg-Västerås Bilfrakt). Tror det var 3K . Radion var installerad i bilen redan vid
leveransen,(LS76), och då hade basstationerna ännu inte kommit igång, så den satt där mest som prydnad,utöver att den väckte uppmärksamhet. Det var en AGA-
anläggning som tog avsevärt med plats. "Miken" var en helt vanlig telefonlur. Likadan som man hade på hemmatelefonen.
Det var inte bara i bilarna det satt "profiler", utan även på en del kontor. Fredrik pekar på "Sune i Arboga" som inom parentes sagt var mycket uppskattad av åkare
och chaufförer. I Sala satt Malmqvist, som var både ASG-föreståndare och hemvärnschef. För att understryka sin krigiskhet hade han både gevär och hjälm på magasinet.
Malmqvist hade kört både till Petsamo och i Tysktrafiken. Var det därför han skulle försvara godsmagasinet med vapenmakt?
Jag ångrar att man inte frågade mer om den tiden,(Finlandsepoken). Men det var helt enkelt inte intressant då. I efterhand blir man smått arg på sig själv.
Men som en åkarson sade: "När farsan började gagga om det där jävla Petsamo och Finland å dom bravaderna gick jag för att slippa höra det en gång till".
Vad minns jag av Malmqvists berättelser? Tja, egentligen främst detta:
"Till Petsamo kom en Västeråsåkare med en treväxlad International, den skickade vi hem nästan med det samma, han blev ju bara en j-a bromskloss!"
Malte E.
Re: Annropsnummer på ASG komunikationsradion.

Postat:
20 jun 2013, 23:27
av 30Fredrik
Hej+Trevlig Midsommar alla Forumare!! Har kommit på några anropsnr på Eskilstunaåkare från 60-talet! 43. S-E Pettersson Åkeri Torshälla Linje E-tuna-Skåne+Danmark. 45. Södra Åkeriet E-tuna. Linje E-tuna-Dalarna+Östergötland. 46. Berglunds Åkeri E-tuna. Linje Närke+Delar av Bergslagen. 30 Broberg o Söner E-tuna. Linjer. E-tuna-Göteborg-Alingsås-Stockholm-Gävle-Hälsingland-Sundsvall-Ö-vik. 39.Gunnar+"Lurre" Jansson Åkeri E-tuna. Linje. Värmland+Dalsland. 41. Norströms Åkeri. Linje. Stockholm+Södertälje+Västmanland. 36. Hasse Gustavsson Åkeri E-tuna. Linje Göteborg+ ett väldigt lågt transportörnr för ASG Utrikes, trafikerades med 1 trailer. Kommer även ihåg Holm o Johnson Umeå hade anropsnr AK. Linje Umeå-Stockholm+Eskilstuna. Skoj om någon annan forumare kom på andra anropsnr. från t.ex. Norrlandåkerier!!

MVH. 30 Fredrik.
Re: Annropsnummer på ASG komunikationsradion.

Postat:
23 okt 2013, 15:54
av ingobingo
Hej jag körde för ASG på 70 talet, stationerad i Sundsvall , våra Oslobilar hade anrop 04 och bilarna på Halmstad hade 6D. Örebrobilarna hette 7H ..alltså en siffra och en bokstav, medan Sundéns stockholmsbilar hette 72.
På den tiden såg man vem det var man mötte på flera kilometers håll, innan allt blev gult eller vitt!
