Sida 1 av 2
Re: Automobilchauffören Ivar

Postat:
01 mar 2010, 09:16
av swedishbrasscar
Härliga bilder och fin historia!

Re: Automobilchauffören Ivar

Postat:
01 mar 2010, 21:35
av Lars-Gunnar
Kan det vara en Autocar? Autocar hade ju en sån typisk front med galler lång in i modern tid.
Annars vill jag gardera mig med en Brockway.
Lars-Gunnar

Re: Automobilchauffören Ivar

Postat:
01 mar 2010, 23:27
av Anders Roger Larsson
Lars-Gunnar skrev:Kan det vara en Autocar? Autocar hade ju en sån typisk front med galler lång in i modern tid.
Annars vill jag gardera mig med en Brockway.
Lars-Gunnar

Sterling eller Federal?
Re: Automobilchauffören Ivar

Postat:
02 mar 2010, 00:03
av Åkarns Kalle
Intressant Intressant!
Och vad har du för relation till Ivar om jag får fråga?
/Kalle
Re: Automobilchauffören Ivar

Postat:
02 mar 2010, 09:25
av Anders Ason
Lång historia. Ligger i och letar efter min gamla Scanias historia (regnummer, hur den har sett ut och story) på många fronter, bl a i hembygdsföreningar. Kan det finnas någon person kvar i livet som känner till den, eller ligger det foton i byrålådorna? (snart är bilen 100 år)
En ny värld öppnade sig bland torpinventerare och släktforskare och ett av tipsen var då att det fanns bilder hos en äldre herre (vars far var Ivar). Åkte dit med skanner och resultatet ses här på tråden. Dessvärre var bilen ingen Scania men en intressant bil av annat märke - ännu okänt (men regnumret syns). Det märkliga är att ingen tycks känna till Scanian - en spökbil? En annan man jag pratat med hade jobbat på herrgården jag fann den på i 23 år och hade aldrig sett den!
Har noterat att min bil verkar ha en helt unik detalj så ett foto kan nog klara identiteten.
Det är väl så den här tiden kan tas tillvara och intresset rulla på, nu under vintern och utan garage!
Så var det!
Re: Automobilchauffören Ivar

Postat:
02 mar 2010, 21:08
av Anders Ason
Har Googlat på de fyra märken ni tipsat om men tror inte att det är något av dem. Verkar också som om USA-bilar började tidigare med någon form av hytt.
Kan det vara en bil tillverkad i Europa?
Re: Automobilchauffören Ivar

Postat:
02 mar 2010, 22:38
av Åkarns Kalle
Aha tack för info
/Kalle
Re: Automobilchauffören Ivar

Postat:
02 mar 2010, 23:10
av Anders Ason
Reg, numret på bilen är: E586.
Ska förr eller senare tillbaka till Landsarkivet i Vadstena och kommer det inte fram förr, så blir det nog då.
Re: Automobilchauffören Ivar

Postat:
03 mar 2010, 08:37
av Anders
Det här var väldigt intressant att se!
Har suttit och kikat runt lite på vad det kan tänkas vara för fabrikat på bilen. Rent instinktivt känns det som att det nog skulle kunna vara en bil från USA. men vad för märke? Det har ju funnits tillverkare som tex. Fageol och Menominee som man aldrig hört talas om innan.
Anders
Re: Automobilchauffören Ivar

Postat:
09 mar 2010, 23:09
av Anders Ason
Har i dag fått kopia på regbeviset från Landsarkivet och där står:
Bilen intagen i registret 20 november 1919.
Fabr: Clydes Dall(?) - The Clyde Cars
Vikt: 2900 kg
Lastförmåga: 4 500 kg (inte dåligt!)
Motoreffekt: 38/47 Hk (fotogen/bensin?)
Ägare: Fiskeby Fabriks AB, Finspång. Östergötland
Har Googlat på märket men får bara "Bonnie and Clyde" träffar!
Har funnit fragmentariska spår i letandet som pekar både på USA (mest) och England.
Tyvärr inga bevis.
Re: Automobilchauffören Ivar

Postat:
09 mar 2010, 23:26
av Stellan
Har skottarna haft någon bilfabrik någon gång? Floden Clyde rinner ju där...
/Stellan
Re: Automobilchauffören Ivar

Postat:
09 mar 2010, 23:37
av S-V L44
Lastbilen är en Clydesdale tillverkad av Clydesdale Motor Truck Co i Ohio USA.
www.sandusky-county-scrapbook.net/Clyde ... /index.htmFörmodligen är det en modell 120B om lastförmågan var så hög som 4500 kg.
// S-V L44
Re: Automobilchauffören Ivar

Postat:
10 mar 2010, 09:25
av Anders Ason
Tack, så var det utrett. Den handskrivna texten på reg kopian var svårläst så det är helt rimligt att namnet slutar på ett "e". Däremot är särskrivningen av Clydes Dale mycket tydlig där andra delen börjar med versal. Kanske den som skrev in, precis som jag, inte hört talas om märket förr?
Clydesdale Motor Truck Company
Historia
(fritt överssatt!)
Clydesdale Motor Truck Company började som Clyde som en fortsättning på Krebs Commercial Car Company, på Amanda Street i Clyde, Ohio, den plats där tidigare Elmore Manufacturing Company fanns. Företaget hade tagit över anläggningen 1912 och byggdes inte lastbilar förrän någon gång under 1916. Andra källor anger att Clydesdale grundades 1917 och en annons i Saturday Evening Post den 5 Januari 1918, säger: "För nästan tre år sedan valdes den här lastbilen ut för krigstjänst i Europa" I annonsen beskrivs också några av de funktioner som finns på Clydesdale, En av dem är den av Krebs patenterade automatiska regulatorn - en slags fart- och varvtalskontroll.
Ett utmärkande drag på Clydesdale är utformningen kylaren, mönstrad efter den berömda Londons ”Allmänna Omnibus” kylaren, med en enorm kylyta utförd i koppar."
Enligt Hans Compter, "Under större delen av första världskriget upptogs hela produktionskapaciteten för Clydesdale till produktion av lastvagnar för att fylla arméns behov på den europeiska arenan. Efter en utbyggnad av fabriksanläggningen började man sälja Clydesdale lastbilar i USA igen och i slutet av 1917 började stora annonser dyka upp i ledande amerikanska tidningar.
(Citerat ur "The Clydesdale Truck," i Nya Zeeland Classic Car, januari 1995.)
Det verkar som om market upphörde 1939?
Finspångsbilen ser litet gammal ut för att ha varit ny när den registrerades och kanske kom till de svenska skogarna via krigsskådeplatserna i Europa efter fredsslutet? Av regbeviset verkar det som om den första ägaren var en privatperson.

- bottle_truck.jpg (16.24 KiB) Visad 12688 gånger
Re: Automobilchauffören Ivar

Postat:
10 mar 2010, 18:53
av S-V L44
En helt underbar liten historia. Stort tack för detta Anders Ason. Sådana små berättelser och utredningar vill jag personligen se mer av.
Helt plötsligt får ju några gamla fotografier och tillhörande dokument en rejäl påspädning av identitet som förhöjer värdet på materialet för kommande generationer.
Sedan får vi väl också hoppas att uppgifterna sammanställs så att de blir bevarade på ”rätt sätt” så att det hela inte bara glöms bort.
Det tråkiga i sammanhanget är väl att själva lastbilen, som förmodligen var den egentliga anledningen till att storyn hamnade i detta forum, troligen inte längre finns kvar. Men man kan ju aldrig veta.
Att ett fordon en gång skrotats (= tagits ur bilregistret) behöver inte innebära att det försvunnit ur det verkliga livet.
Det har Anders Ason egen erfarenhet av med sin kedjedrivna Scania-Vabis där fordonet finns men dess ”identitet” saknas än så länge.
Ett registreringsnummer räcker oftast för de allra flesta att kunna identifiera ett fordon via länsstyrelsernas bilregister, men registreringsnumret anger ju, som jag ofta påpekar, inte fordonets fulla identitet. Fordon vandrade förvånansvärt ofta över länsgränserna, både en, två, tre och ibland fyra, fem gånger. Detta är naturligtvis vanligare i ”gränstrakter” och det är vanligare numera än förr då fordonen inte höll så länge och skrotades mycket tidigare.
Även om man har tillgång till ett registreringsnummer så tycker jag att det ändå är viktigt att notera ett fordons fulla identitet, och för att det skall bli fullständigt måste dess chassinummer och/eller motornummer identifieras. Man behöver ju inte göra dessa uppgifter officiella om man inte vill, men de bör finnas med i den grundläggande sammanställningen om fordonet. Än om det inte finns anteckningar om andra registreringsnummer så kan det ju hända att fordonet hamnat på ”villovägar” till ett annat län eller landsände, och då kan man ”samköra” uppgifterna genom chassinumret eller motornumret som förr oftast var det viktigaste ID-numret på ett fordon. Det kan ju också hända att motorn hittas, och den kan då knytas till just detta fordon. (Anteckningar om motornumret togs bort ur bilregistren omkring 1950.)
// S-V L44