I väntans tider på 2009 års kalender så kommer jag på att fortfarande är det november 2008 här på mitt kontor beträffande nuvarande kalender. Det är inte på något sätt föranlett av slarv, det är bara så att jag kan inte byta blad för då kommer jag att sakna Alvar Anderssons Regent med tankbyggnation och tre-axligt Br Forss släp.
Bilden är i mitt tycke fantastisk och skildrar på ett bra sätt kanske den viktigaste epoken i den transporttekniska utvecklingen under 1900-talet.
Men idag sker det för nu vänder jag blad. Jag får väl nu vila blicken på 88:an i snöyrväder långt in i Januari för den bilden är inte fy skam den heller. Undrar förresten om folkan lyckades pressa sig förbi
Vid det här decenniet, 60-talet, satt jag själv bakom ratten och minns att 88:an innebar nog ett viktigt teknikförsprång gentemot Scania just när den kom. Jag tänker främst på växellådan av Range-typ samt navreduktionen. F-modellen med tippbar hytt underlättade att komma åt motorn, denna lösning visserligen införd på Titan Tip-Top något år innan 88:a serien.
Jag glömmer aldrig den gången jag låg efter en Vålbergs Scania 76:a (ASG-linje Milano) uppför backen söder om den Tjeckoslovakiska staden Teplice (18%) och han "sprängde" kopplingen när han skulle dubbleväxla med båda spakarna samtidigt (låg 4:a till hög 3:a). Här kom 88:ans Range-låda till fördel, jag lyckades trots några ton tyngre last klara nedväxling, bedömma situationen och komma förbi. Det hade aldrig gått med dubbelspaksalternativet. De som var med på den här tiden och "körde öst" vet att den backen gör man inga omkörningar i men hade man stannat så var det helt omöjligt att komma igång igen på grund av stigningen så det blev lite chanstagning.
Hur det gick för Vålbergarn, jo han släpades upp av en kraftig 6-hjulsdriven Tatra med uppskattningsvis 15 ton mackadam på flaket. Sedan fick han vänta några dygn på reservdelar som sändes med nästa svensk.
Tänk vad en kalender kan väcka minnen
