Sida 1 av 1

Klassiska fordon i framtiden?

InläggPostat: 03 jun 2021, 09:18
av Kjell T
Hörde på nyheterna i SVT att det skall vara slut med fossila bränslen i Sverige år 2040. Allt skall elektrifieras är målet. För mig låter det som att man vill skrota nuvarande förbränningsmotorteknik för att få ökad konsumtion och därmed ökade skatteinkomster till staten.
Vore det inte vettigare att satsa på utveckling av alternativa bränslen till befintliga förbränningsmotorer???

Re: Klassiska fordon i framtiden?

InläggPostat: 03 jun 2021, 14:58
av 30Fredrik
Där har du helt rätt,Kjell,men när nuvarande regering sitter i knä på Miljötalibanerna finns inga sådana tankar!! Hoppas på ny regim med friska ideer vid valet 2022. MVH. 30Fredrik.

Re: Klassiska fordon i framtiden?

InläggPostat: 03 jun 2021, 18:36
av Drängen
Mja, det skulle väl fortfarande finnas bränslen på förnybar råvara, efter vad jag förstod. På 20 år hinner mycket ändras, tror inte jag hinner drabbas. Dessutom ändras förutsättningarna vid varje val. Men vi kan nog befara att vår hobby blir begränsad.

Re: Klassiska fordon i framtiden?

InläggPostat: 03 jun 2021, 19:35
av Noxcania
Tycker de mest verkar som att dom flesta tror att alla elektriska varor kommer från jultomten så inga slavar i fjärran länder blir førgiftade & att så'nt aldrig nå'nsin kommer att hamna på tippen...
:x

Re: Klassiska fordon i framtiden?

InläggPostat: 04 jun 2021, 12:11
av S-V L44
Jag tror inte att vi skall misströsta alltför mycket.

Dels kommer de akuta problemen i sammanhanget med övergång till eldriven fordonspark inte att drabba vår generation, och kanske inte heller våra barns generation, främst, utan det ligger snarare längre fram i tiden. Men vi kan nog vara ganska överens att dagens moderna fordon kan få extrema svårigheter att överleva så att de kan uppnå veteranstatus, dvs. 30-årsgräns.
Dels gäller tidsramen 2040 nyförsäljning av nya fordon, och inte begränsningar i befintlig fordonspark (än så länge i alla fall).
Visst, med avtagande efterfrågan på flytande bränsle (oavsett om det är fossilt eller förnybart) kommer det totala utbudet att minska efterhand och priserna kommer troligen att öka. Detta kan påverka tillgängligheten markant. (Jämför med t.ex. fotogen, ett drivmedel som var väldigt vanligt för t.ex. jordbrukstraktorer före mitten av 1950-talet.)

Sedan finns det ju alltid möjligheten att bygga om fordon till gengasdrift, vedgasdrift, kolgasdrift, etc., förutsatt att lagstiftningen tillåter det. För närvarande, p.g.a. gällande avgasregler måste fordonet, beroende på typ, vara tillverkat före 1976 för personbilar och före 1988 för lätta lastbilar. Hur det är med tunga lastbilar låter jag vara osagt, men tidsgränsen kan vara 1988 även här.

Scania L8050-113 - 1968 - FUH314 - Ex Militär - (Per Thomsons foto).JPG
Scania L8050-113 - 1968 - FUH314 - Ex Militär - (Per Thomsons foto).JPG (501.41 KiB) Visad 6922 gånger

Men det finns andra "faror" för äldre fordon, t.ex. förhastade politiska beslut genom att generellt förespråka "Skrotning av alla äldre bilar" :
https://www.garaget.org/forum/viewtopic.php?id=305147
https://www.bytbil.com/nyheter/sa-vill- ... 1999-25470

Noxcania skrev
Tycker de mest verkar som att dom flesta tror att alla elektriska varor kommer från jultomten så inga slavar i fjärran länder blir førgiftade & att så'nt aldrig nå'nsin kommer att hamna på tippen...

Läs gärna följande artiklar
"Elbilens batteri kan vara en klimatvärsting" : https://www.svt.se/nyheter/inrikes/elbi ... atvarsting
"Mobilskam. Datatrafiken måste dra mindre energi" : https://www.forskning.se/2020/03/19/mob ... re-energi/

Visst, det är fel att stoppa utvecklingen, och det blir kanske bra med tiden, men det finns ändå stor risk att okunniga politiker och fanatiska miljönissar kommer att vakna med snuttefilten i örat beträffande vissa, möjligen förhastade resultat. Idag saknas det ofta övergripande konsekvensanalyser och förnuft innan beslut tas.
Ensidig mediarapportering, som också är en avsevärd faktor för överdriven agitation och orosspridning i samhället, kommer ändå att te sig opåverkade genom att vända kappan efter vindriktningen när vinden vänt.

// Kjell N