Sida 1 av 4
Re: Dubbla framaxlar

Postat:
20 nov 2008, 20:52
av Nor1
Nu mer är det väl inte så ovanligt i Sverige??, iaf inte på 4-axlingar.
Re: Dubbla framaxlar

Postat:
20 nov 2008, 21:52
av Anders Ason
Re: Dubbla framaxlar

Postat:
20 nov 2008, 22:20
av herrstina-
Dubbla framaxlar utan servo har jag ingen erfarenhet av, däremot har jag haft två st fyraxlingar med dubbla framaxlar i modern tappning, nämligen F12. Den ena var lastväxlare och den andra dragbil med ryggsäck, alltså ett litet flak för 9 pallar mellan hytten och vändskivan. Jag förväntade mig att de skulle vara stötiga och besvärliga i halka.
Det var precis tvärtom, de var överraskande mjuka och komfortabla och totalt okänsliga för halka, problemet var bara att komma igång, sen var det som att köra rälsbuss.
Den riktiga höjdaren var dragbilen, den lastade 12,5 ton i flaket plus 26 ton i en vanlig trailer med 56 tons bruttovikt, det är det i särklass effektivaste sättet jag vet att transportera gods. Problemet var att hitta tillräckligt mycket tungt gods till bilen.
Lyckas jag med mina föresatser ska det komma en bild och då är det bilen i mitten.
Stina.
Re: Dubbla framaxlar

Postat:
20 nov 2008, 23:06
av Anders Ason
herrstina- skrev:Dubbla framaxlar utan servo...
Stina.
Intressant och positiv erfarenhet du har, klart man då undrar varför inte dessa bilar är vanligare?
Ser ut som om bilarna på din bild inte har rullat på ett tag (inga hjulspår i snön).
Re: Dubbla framaxlar

Postat:
20 nov 2008, 23:08
av Stellan
Goda föresatser fungerar alltid, och bilden fungerade
Hur var ett sådant ekipage att backa med, det måste väl ha krävt rätt så gott om plats? Men rätt fram på vägen kan jag tänka mig att det var rätt så bekvämt, och bra drag på vintern när man sträckte boggien.
/Stellan
Re: Dubbla framaxlar

Postat:
20 nov 2008, 23:41
av herrstina-
Backa!!!??? Gör man det?
Det var inga större problem, det krävde väl utrymme som en 24m bil ungefär.
Just den bilen vi byggde blev av någon anledning extremt lyckad, det är den enda kombinationen jag känner till där man lastat mer än dubbla tjänstevikten lagligt, 38,5 ton. Skåpekipagen vi har idag lastar runt 35 ton med 60 tons bruttovikt.
Problemet med den här sortens bilar är att det krävs ett enormt godsflöde för att kunna utnyttja kapaciteten fullt ut, det är ju liksom ingen vits och köra runt med 4 ton i lådan, bilen var ganska dyr i drift, fordonsskatten var på drygt 40.000:- och det här är några år sedan.
Bilden är tagen på helgen för några år sedan och det har uppenbarligen snöat, därför får man kanske intrycket att bilarna stått ett tag, så var inte fallet, de gick dagligen. Den 4-axliga slutade sina dagar i antingen Irak eller sydamerika, den gula DAF,en är numera Polsk och F12,an till höger har jag totalrenoverat och den används numera som garage till en SMART.
De vansinnigheterna är dokumenterade och jag ska försöka få till några bilder som förklaring.
Stina.
Re: Dubbla framaxlar

Postat:
21 nov 2008, 18:31
av Nor1
Gjorde en snabb räkning på jobbet idag, kom fram till minst 12 stycken anläggningsbilar på jobbet som har det, två-tre av dessa 8x8 dessutom. Sedan är det väl minst 5 kranbilar också.
Sedan vanliga tridembilar är det ju ännu fler.
/Stefan
Re: Dubbla framaxlar

Postat:
21 nov 2008, 19:03
av Stellan
Något jag inte sett på många år år kombinationen dubbla axlar fram och enkel bak. Tyskarna har väl varit de som haft flest sådana. Här är en tysk på besök i Göteborg förra året

- S5000378_b.JPG (167.82 KiB) Visad 16230 gånger
/Stellan
Re: Dubbla framaxlar

Postat:
21 nov 2008, 21:31
av Nor1
Den axelvarianten är ju helt klart ovanligare

Re: Dubbla framaxlar

Postat:
21 nov 2008, 23:30
av Per Thomson
Jo men den varianten har jag förklarat tidigare varför den kom till, tysk myndighetsutövande i början på 1960-talet för att lägga hinder för lastbilstrafik. Lastbilskonstruktörernas motdrag blev att optimera för största nyttolast innom 32 tons totalvikt. Efter bilen hängde man på ett 2-axligt släp om 16 ton. Max 8 tons axeltryck och 16,5 mters totallängd.
Re: Dubbla framaxlar

Postat:
13 nov 2009, 12:39
av Anders Ason
Det har ju dykt upp lite om dubbla framaxlar igen, väcker upp en gammal tråd ...
Re: Dubbla framaxlar

Postat:
13 nov 2009, 17:05
av Stellan
Jag hittade den här artikeln i en av mina pärmar, den beskriver rätt så bra varför den kom på svenska bilar:

/Stellan
Re: Dubbla framaxlar

Postat:
13 nov 2009, 19:46
av Lars-Gunnar
När man ser det engelska 4-hjulingarna så ser man att olika fabrikat använde olika framaxelavstånd mellan de båda främre boggieparen. Tätt eller med mer mellanrum. Man kan ju säga att Engelsmännen är föregångare till det de kallar Chinese 6. Att inte Volvo eller Scania hade 2-aklat fram. Tro om det funnits något behov? Tänk vilka stora timmerlass de kade kunnat ta och därmed förbättra transportekonomin. Å andra sidan däckkontot och försäkring kanske inte blivit så moderat.
Att ha en drivande axel och 2 styrande axlar måste väl orka med lika mycket last som en boggiebil med enkelaxel? Såg en Mercedes lastbil i mitten på 50-talet som ägdes av MoDo och som transporterade massaved till Umeå. Minns inte om den hade 4 axlar men minns väl att den hade 2 styrande axlar och som var frambyggd. Det var en av de kraftigare lastbilen i mitt hemområde och då är både Scania-Vabis och Voivo Titan inberäknad. Den hade ett 2-axligt släp bak. Hur många hästar motorn utvecklade vet jag inte men i mitten på 50-talet hade nog tyskarna motorer på minst 200 hk. De har väl haft pippi på V8-motorer.
Lars-Gunnar

Re: Dubbla framaxlar

Postat:
13 nov 2009, 20:09
av Skusty
Bodbilar brukar ha dubbla framaxlar och boggi bak.
http://pici.se/pictures/UJVvXYmJp.jpgHär har du en rolig bil som används för att köra båtar med, den går vanligtvis med trailer, men man kan hänga på en adapter så den blir som en bodbil.
http://pici.se/pictures/UQqUzTeQm.jpg