Startsida   Evenemangsfoton   Åkerihistoriska   Projekt   Historia   Blandat   Objekt   Ladda ner   Länkar   Evenemangskalender 2019
Åkarsvängen 2018
Åkarsvängen 2017
Åkarsvängen 2016
Åkarsvängen 2015
Åkarsvängen 2014
Åkarsvängen 2013
Åkarsvängen 2012
Åkarsvängen 2011
Åkarsvängen 2010
Åkarsvängen 2009
Åkarsvängen 2008
Åkarsvängen 2007
Åkarsvängen 2006
Åkarsvängen 2005
Åkarsvängen 2004
Åkarsvängen 2018

MHS Tunga Rallyt Åkarsvängen är som vanligt på hösten i Södertäljetrakten och nu 15 september. En populär träff som lockade över 150 startande där man bl a återfann ett antal deltagare från våra grannländer. Rallyt är öppet för kommersiella fordon och nyttofordon minst 30 år gamla. Å andra sidan behöver ju inte nyttofordon vara särskilt tunga för att passa in.

Redan kvällen innan samlas det många deltagare som också i väldigt många fall är gamla bekanta. Att träffas och prata gamla lastbilar är också ett stort nöje med träffarna. 

Starten var på det vanliga stället vid Scania Finans AB och "den levande uppslagsboken" Tor-Björn Berglund presenterade ekipagen inför en mycket intresserad publik. Mitt i alla fakta plockar Tor-Björn även in kommentarer av personlig karaktär då hela tillställning är lite av "alla känner alla". Det är dock mycket trevligt att se ganska många nytillkomna intresserade - bådar gott.

Körning gick i en ca 10 mil lång runda i vacker natur, många kontroller och vägarbeten med köer.

Efter målgång vid Scanias huvudkontor där både det nyinredda besökscentrum (mycket av museiverksamheten fanns kvar) och maten fanns. Därefter prisutdelning där som vanligt bussarna låg i toppen.

Anslutningsresorna till träffen valde många att ta via det äldre vägnätet för att tänka sig tillbaka när de här bilarna var nya och bidrog till att utveckla och försörja landet. För vår del söderifrån via gamla Riksettan med ett planerat stopp vid som det sägs, Sveriges äldsta motell i Ålberga, vida känt för sina patentmackor. Har själv avverkat ett antal till belåtenhet. Men... det var ju stängt, så det fick bli medhavd kost på deras parkering. Det hela handlar ju om nostalgi.

Det är då för väl att de gamla bilarna fått ett så stort kulturtekniskt värde att de rent praktiskt kan visa en del av vår historia. Dessutom kommer bilarna till allmänheten och inte tvärtom.

/Anders Ason 

www.veteranlastbilar.se