I samband med ett styrelsemöte i Tidaholm gjordes även ett besök på Tidaholmsmuséet. Ett museum som möjligen inte är lika välkänt som Scania och Volvo museum? Vi var där före öppningstid så vi hade hela museet för oss själva tillsammans med våra två värdar, Dan Wrangfeldt och Kjell-Åke Storm.
Museet är beläget på en ö mitt i den gamla staden och i gamla industrilokaler som från början innehöll tändsticksproduktion av det kända märket Vulcan. Företagets namn kommer namngivet från en hingst som ägaren hade. Ägaren och grundarna Von Essen-släkten var av tyskt ursprung och kom till Sverige och Tidaholmstrakten via Estland 1723 då Kavlås slott köptes in. 1846 köptes Tidaholms egendom och med den följde bl.a. det järnverk som senare blev Tidaholms bruk och som von Essen utvecklade. År 1868 beslöt Hans Henric von Essen att i samarbete med grosshandlaren Charles Bratt anlägga en tändsticksfabrik på holmen i Tidan. Detta lade grunden till staden Tidaholm. Verksamheten är inte utan dramatisk historia med bränder bl a och den värsta var 1875 då 46 unga arbeterskor innebrändes. Vulcan är den enda kvarvarande av alla tändsticksfabriker som fortfarande är i produktion (på en annan plats) i Sverige och numera heter tändstickorna Swedish Match, namnet mest känt för snus.
Lastbilstillverkningen började 1906 och man hann tillverka mer än 1500 lastbilar innan det gick i konkurs 1934 och köptes då upp av Scana-Vabis. Någon fortsatt tillverkning av lastbilar vi bruket blev det dock inte. Museet är väl värt ett besök, vacker omgivning och ett mycket intressant innehåll.
Text o bild, Ason