29 juni - 1 juli
En liten spontan utflykt för oss med veteranlastbilar och intresse för det mesta i branschen.
Deltagarna som var med på utflykten var :
Bertil och Alfred Johansson Bjuv i Gullfiberbilen Volvo F88 med släp 24 m.
Björn Svedengard Bjuv och Kent i Studsviksbilen Scania LBS 76 med trailer 15 m.
Lars Jonsson Gävle i TIR bilen Volvo F89 med trailer 16 m.
Stefan och Margareta Andersson Partille SÅIFA -bilen Scania LB 76 med kärra 15 m.
Kent Ardenvik och Clas Påarp Bulkbilen Scania L76 med trailer 15 m.
Peter Svensson Hjärnarp och Thomas Doktorn Mjölkbilen Volvo FB88 9 m.
Martin Forsgård och Mari Habo Sandbilen Scania LBS 140 10 m.
Rune Karlsson och Vågert Habo Körskolebilen Volvo F88 med trailer 16 m.
Ove Thomson Avesta Tippbilen Scania Regent 8 m.
Björn Nilsson och Doris Strängnäs Bilspeditiontrailern Scania regent 15 m.
Lasse Normark och Marianne Skutskär Bilsped Scania LS75 släp 20 m.
Ingemar Rydh och Rosmarie Strängnäs Bussen Scania 1949 10 m.
Anders Näslund Hofors Tipp / skogsbil Scania Regent 9 m.
Dan Persson och Kristina Rönninge Amerikanare Peterbilt trailer 16 m.
Mattias Johannson och Erik Tibro Grusbilen Scania L85 7 m.
Alltså 16 ekipage och 27 personer.
Huvudmålet för utflykten var Curt Göranssons Truckrace utställning/museum.
Deltagarna startade från sina respektive hemorter, lastbilarna rullade ut på vägarna och höjd i med Gävle hade de flesta lastbilarna anslutit sig, det var en imponerande veteranlastbilskonvoj som rullade upp mot Färila.
När vi kom till Bollnäs så väntade oss ett studiebesök och lunch hos Parator.
Det blev mycket uppskattat.
Sedan rullade veteranlastbilarna vidare mot Färila. Frampå eftermiddan hade alla ekipagen nått fram till huvudmålet: www.truckraceinfala.se hyttebovägen 1 Färila helt intill RV 84 1 km väster om Färila. Här ställde vi upp lastbilarna på parad för helgen och de kom på så vis att bli en veteranlastbilsutställning. Utställningen blev vår utgångspunkt under helgen, Ingemar Rydh ställde upp med sin fina veteranbuss och skjutsade oss till olika aktiviteter.
Fredagen: När vi anlände till truckraceutställningen serverades det mat och kvällen tillbringades med att kolla runt i den mycket imponerade samlingen av priser, bilder, kläder, program och allt möjligt från Curt Göranssons år med truckracing. I filmsalen rullade hela tiden timtals av filmer från tävlingsbanor i hela världen.
Lördag runt 08.30 så rullade den gula veteranbussen ner mot samhället Järvsö. Vi började med att besöka Lill Babs museum/kafè www.lill-babs.com/caffär/ vilket är ett måste om man är i Järvsö.
Därefter rullade vi vidare mot Lasses Veteranmaskiner www.veteranmaskiner.se där vi blev förevisade en imponerande samling av grävmaskiner/lingrävare. Det fanns både renoverade och orenoverade veteranmaskiner hemma hos Lasse Hedman på hans gård.
Sedan besökte vi Stenegården, Hälsinglands Hjärta www.stenegard.com som är en bygdegård med hemslöjd och dylikt.
Bussen tog oss sedan uppför en slingrande backe som slutade uppe vid Alpbyn där vi skulle avnjuta den medhavda matlådan som bestod av rostbiff och potatissallad. Utsikten är över landskapet var fantastisk och går inte av för hackor.
Bussen vände därefter åter mot Färila där eftermiddan användes hos Göranssons Åkeri www.goranssonsakeri.se
Där fick vi tillfälle att studera timmerbilar och lastmaskiner som inte finns någon annanstans.
Curts erfarenhet från hantering av skogsprodukter jämte egenkonstruerade maskiner och lastare saknar motstycke. Även hans färdigheter bakom spakarna på lastarna fick oss alla att bli imponerade.
Här kommer en kort presentation av Göranssons Åkeri:
Curt Göransson gjorde sig känd inom truckingracing för drygt ett par decenier sedan.
Fyra titlar som europamästare blev det när han stog på topp.
Prispokalerna är så många att det diskuterats om någon svensk idrottsman kan skryta med större samling.
Efter åren på Europas och Australiens formel 1 -banor bar det tillbaka till hälsingeskogarna och familjeåkeriet.
Det var med pappas skogsbilar det började för Curt och hans bröder. Göranssons Åkeri var ett av landets främsta företag inom skogshantering med 33 bilar och nästan lika många kranar och maskiner.
Man hanterar över tre miljoner ton virke per år.
Åkeriet som startade 1928 celebrerade 80 år året 2008.
Curt har gått sina egna vägar när det gäller att utforma sina skogsbilar. Ska man hitta ovanliga lösningar så är det hos Göranssons man ska leta. Den skogsbil man satsar mest på var av typ 4x4 dragbil med link och trailer.
Att hålla ned fordonens vikt är i högsta fokus. Curt har bland annat tagit fram en Scania 480 6X2 med aluminiumsläp där tjänstevikten inte ska vara högre än 14,5 ton.
Curt har på senaste tiden investerat stort på lätta byggen, link och trailer med aluminiumchassi har köpts från franska Benalu. Dessa kombinationer tillsammans med 4x4 dragbilar, Scania G 480 är klart lättare än alla konventionella skogsekipage. Genom att använda aluminium kan upp till ett ton sparas.
En annan smart lösning är kranen på separatlastaren som är unik.
Kranen är framtagen av System Göransson, ett företag som ägs av Curt själv men startade tillsammans med Ingemar Bergkvist i början på 80 -talet.
Curt med Göranssons åkeri gjorde sig mest känd efter stormen Gudrun härjat i de smålänska skogarna då gav man sig ner med tio egna lastare och tio egna ekipage och började uppröjningsarbetet tillsammans med skogsbolaget Vida. Detta resulterade i den kända Byholmaterminalen där Curts Multidocker lade upp 1 miljon kubikmeter på ett 2,5 km långt flygfält.
Det var mycket intressant att få besöka Göranssons åkeri.
På lördagskvällen rullade den gula veteranbussen med Ingemar Rydh bakom ratten och alla vi som passagerare mot kvällens sista studiebesök och grillning.
Runt kl 18.00 samlades vi för att gå en rundvandring ExTe -fabriken i Färila www.exte.se som blivit värdsledande på timmerbankar och utrustning för skogsbilar.
Efter det grillades det.
Söndag rullade den gula veteranbussen med oss som passangerare till utflyktens sista studiebesök, Trux. Företaget www.trux.com har gjort sg känt över hela världen som tillverkare av frontskydd och lyktbågar för lastbilar. Även historian om hur det hela startades för snart 30 år, där Stefan Andersson var en viktig del av utvecklingen, berättades.
Det här var en riktigt intressant spontan utflykt.
Intivativtagarna till det hela var Bertil Johansson i Bjuv, Stefan Andersson Partille och Lars Jonsson Gävle.
Text: Mari Berglund.
Foto: Stefan Andersson m fl.